Death metal

Informace + obecná diskuze

Pravidla fóra
Chcete zde přidat novou kapelu? Čtěte zde.

Death metal

Příspěvekod Wulfrik » 19. červenec 2009, 10:23

Obrázek



Obecná diskuse + informace o stylu




Obrázek
Death metal je velmi těžké přesně definovat, většina kapel hrající death metal je ovlivněna jinými styly nebo hraje přímo kombinaci několika stylů. Může obsahovat hrubé nebo temné texty zaměřené na smrt jako nihilistickou metaforu (což neplatí ve všech případech) nebo na témata jako brutalita, satanismus, politika nebo pocity beznaděje. Skladby nemají pevnou strukturu, místo toho se klade důraz na rozvíjení motivů. Žánr se často spojuje s podladěnými, technicky náročnými kytarami, rychlými údery, energičností a komplikovanou rytmikou. Kvůli větší zuřivosti se používají neobyčejně rychlé bicí. Zpěv se většinou skládá z bručení, vrčení a blábolení, anglicky nazývaného „death grunts“ nebo „growling“. Někteří ho také nazývají „hrdelní zpěv“.

Death metal je známý svým prudkým tempem, nepředvídatelnými změnami ve struktuře, a extrémně rychlými a komplikovanými kytarami a bicími, i když se některé kapely zaměřují spíš na rychlost a surovost než na techniku hraní. Kapely tohto stylu často využívají hluboce podladěné kytary a baskytary a také dvojkopákové bicí. Toto je sice standard, ale některé kapely používají i jiné nástroje, např. klávesy a saxofón. Death metal je neobyčejně fyzicky náročný na muzikanty, především ve své nejkomplikovanější formě.

Deathmetalové texty se většinou zaobírají nihilistickými tématy více než ostatní formy rockové hudby (s výjimkou black metalu), využívají „zvrácenosti“, aby poukázaly na hlubší souvislosti. Žánr, původem odnož thrash metalu, vznikl, aby vzdával hold temným, principiálním ideím, které zůstávaly v metalu nevyužity. Zaměření se na smrt a extrémy dalo podnět na pojmenování žánru.

Existují tři teorie o původu termínu „death metal“. První se vztahuje na skladbu s názvem „Death Metal“ od kapely Possessed z jejich prvního alba „Seven Churches“ (1985). Ale toho roku se také objevila skladba „Death Metal“ na albu „Power from Hell“ od anglických thrasherů Onslaught. Také demo kapely Death se nazývalo „Death by Metal“. Druhá teorie tvrdí, že žánr byl pojmenován podle průkopníků tohoto stylu, Death. Říká se, že jejich strohý název se ujal jako jméno pro nový metalový žánr. Třetí teorie se objevila roku 2003, když Quorthon, zesnulý zakladatel blackmetalové skupiny Bathory, v rozhovoru s britským novinářem vyhlásil, že on vymyslel pojem „death metal“ už v roce 1984, i když jeho kapela nikdy k death metalu nepatřila.


Začátky (do roku 1989)

Death metal se vyvinul z thrash metalu. Thrash metal je žánr extrémů: rychlá tempa, hlučnost, nestálost, řev a křik a nepředvídatelné struktury skladeb. Thrash-metalové kapely experimentovaly s novými technikami a nápady, aby posunuly žánr dál od komerčního rocku. Nejextrémnejší thrash-metalové kapely vytvořily proto death-metalový zvuk tím, že hrály ješte rychlejší, tvrdší a temnější thrash.

Obrázek
Okolo roku 1983 se začaly formovat agresivní americké kapely jako floridští Death, kalifornští Possessed a chicagští Master. Ze jmenovaných kapel jako první vydali ukázku „raného death metalu“ Possessed, a to album „Seven Churches“ (1985), dál také Švýcaři Messiah (album „Hymn to Abramelin – 1986) a Kanaďané Slaughter (Strappado – 1986); v roce 1987 potom Death vydali „Scream Bloody Gore“ a Necrophagia „Season of the Dead“. Morbid Angel je další kapela, která silně ovlivnila death-metalovou scénu početnými demo nahrávkami. Tyto „rané death-metalové“ kapely vytvořily žánr, který se podstatně liší od svého nejbližšího příbuzného, thrash metalu.

Koncem 80. let se začal psát death metal ve Skandinávii, obzvlášť ve Švédsku. Začátkem 90. let vydaly svoje první alba kapely jako Nihilist (později Entombed), God Macabre, Dismember a Grave. Jejich styl se zakládal na odlišném kytarovém zvuku, který se značně nechal inspirovat zvukem britských grinderů Unseen Terror.

Když se na to podíváme z jiného uhlu pohledu, můžeme říct, že moderní koncepce death metalu – bod zřetelného osamostatnění od heavy metalu a thrash metalu – se začíná rýsovat v roce 1989. Také jako se Nová vlna britského heavy metalu nechala inspirovat energií punk rocku v 70. letech, tak i metal na konci 80. let udělat to samé. Chaotický a často matoucí vývoj, který se děl v těch dobách, je asi nejlépe vidět v případě britské kapely Napalm Death, která se většinou považuje za grindcore kapelu. Tato kapela současne patřila do hardcore scény, i když se Napalm Death začátkem roku 1990 grindcoru vzdali a ubrali se jiným směrem.

Především na albu „Harmony Corruption“ hráli Napalm Death něco, co by většina fanoušků v současnosti nazvala death metal nebo „moderní death metal“ podle uvedené charakteristiky. Toto album obsahuje agresivní a značně technické kytarové riffy, složité rytmy, důmyslný growling Marka „Barneyho“ Greenwaya a hlubokomyslné texty. Mezi další skupiny, které významně přispěly k tomuto ranému hnutí, patří britští Bolt Thrower a Carcass, buffalští Cannibal Corpse, Švédi Entombed , Newyorčané Suffocation, a zejména Floriďané Morbid Angel.

K tomu všemu skupina Death přidala album
Obrázek
„Human“ (1991), příklad moderního death metalu. Otec kapely Chuck Schuldiner , nekompromisní rychlost a technickou virtuozitu posunul ještě dál. Mezi další příklady tohoto směrování patří alba: Carcass„Necroticism: Descanting the Insalubrious“ (1991), Suffocation„Human Waste“ (1991), EntombedClandestine (1992). V tomto bodě se už zrcadlí všechny uvedené charakteristiky: prudké tempo a početné zvraty, extrémně rychlé bubnovaní, morbidní texty a hrdelní zpěv. Na přelomu 80. a 90. let početné nahrávací společnosti začaly podepisovat smlouvy s death-metalovými kapelami ve velkém množství. Earache Records a Roadrunner Records se staly nejvýznamnějšími společnostmi žánru, s kapelami jako Carcass, Napalm Death, Morbid Angel , Entombed, Obituary, Sepultura, Pestilence, a Deicide. I když tyto společnosti nezačínaly jako death-metalová vydavatelství (Earache byl grindcore label a Roadrunner thrashový label), na začátku 90. let se staly vlajkovými loděmi žánru. Krom toho vznikly nové labely, např. Nuclear Blast, Century Media a Peaceville; mnohá z těchto vydavatelství získala v 90. letech úspěch i v jiných metalových odnožích.

Pozdější vývoj (od roku 1991)

Popularita death metalu dosáhla vrcholu v letech 1992-93, když se některé kapely jako Morbid Angel těšily komerčnímu úspěchu; avšak žánr jako celek se kvůli své extrémní povaze nikdy nedostal do středního proudu. Postupně se v té době rozvinul do následných stylů:

Skandinávský death metal

Obrázek
Skandinávský death metal je předchůdce melodického death metalu. Skupiny jako Entombed, Dismember, Unleashed a At the Gates pomohly definovat zvuk, ze kterého se vyvinul melodický death metal. Tento pojem je běžně zaměnitelný s melodickým death metalem. Entombed (ex-Nihilist) je kapela, která začala kombinovat punkové a death/thrashové riffy; též vytvořila nový kytarový zvuk – využitím efektu kytarových pedálů, čímž se vytvořil surový, mechanický, elektrický bzukot, který se později pokusily mnohé kapely reprodukovat. Takovýto zvuk má kořeny u britské deathgrindové kapely Unseen Terror a jejich alba „Human Error“.





Floridský death metal

Obrázek
Floridský death metal je konzervativnější a útočnější než jeho skandinávská verze, důkladnější, vybroušený a tradičný; v mnohých ohledech je možno tento styl považovat, minimálně v prvních letech, za brutálnější a komplikovanější thrash metal. Je většinou přímočařejší a brutálnější než „technický death metal“. K tomuto stylu se zařazují kapely jako Deicide, Malevolent Creation, Monstrosity, Obituary, Brutality, Morbid Angel a Death (i když poslední nahrávky Death spadají i do kategorie „progresivní death metal“).







Technický death metal

Obrázek
Technical death metal, omezený, ale význačný žánr, se spojuje s kapelami, které obzvlášť vynikají virtuozitou hráčů. Hudebně ho charakterizují chaotické riffy, atypické rytmy, vypracovaná produkce a nadčasovost. Běžně se sem zařazují kapely jako Atheist,Cynic,Sadus,Sadist,Gorguts, Immolation, Necrophagist, Decapitated, Cryptopsy, Spawn of Possession, Nile, Origin, Dying Fetus, Philosopher a Psycroptic.







Progresivní death metal

Obrázek
Progresivní death metal je styl death metalu, který z progresivního metalu převzal nadčasovost a kolísavost nálad. Některé znaky těchto žánrů je možno najít dokonce u obou. Typické znaky death metalu (growling, rychlé bicí, brutalita) a progresivního metalu (nestandardní délka skladeb, netradiční nástroje, akustické části a pod.). Žánr zastupují kapely jako Amorphis, Opeth,Cynic, Novembre, Coprofago, Death, Pestilence (poslední album), Nocturnus a Atheist. Žánr je úzce spjatý s technickým death metalem a mnohé kapely patří do obou stylů.




Brutal death metal

Obrázek
Brutal death metal vznikl kombinací grindcore a death metalu, ale neměl by se zaměňovat s deathgrindem (kombinace death metalu a grindcore v poměru 50:50), protože nemá nic nebo skoro nic společného s hardcore punkovými postoji a estetikou. U tohoto stylu je důležitá neotesanost, hrubost a brutalita, ale ve většině případů také technická zručnost. Brutal death metal se spojuje se skupinami jako Suffocation, Cannibal Corpse, Nile, Iniquity, Cryptopsy, Disgorge, Devourment, Krisium, Disavowed a Deeds of Flesh. Growling je většinou ve velmi nízkých tónech a v textech je „plno krve“. Krom toho, kytary hrají většinou živelné, hyper rychlé a hluboce podladěné melodie.





Death/Doom

Obrázek
Death/doom je pomalý a depresivní styl, který se nechal inspirovat klasickým doom metalem. Styl vytvořily kapely jako Sempiternal Deathreign, Dream Death, Delirium, Asphyx, My Dying Bride, Paradise Lost (raná tvorba), Anathema, Winter a Disembowelment. Zatímco tradiční doom metal se opírá o pomalé tempo, aby tak vytvořil depresivní atmosféru, death/doom je o něco rychlejší a klade důraz na melodie v mollové stupnici, aby tak vytvořil podobnou atmosféru, a navíc využívá kombinaci growlingu a zpěvu.







Blackened death metal

Obrázek
Blackened death metal je odnož death metalu spojená s celistvými a melodickými prvky black metalu. Kapely tohoto stylu také převzaly některé náměty black metalu, jako je zlo, Satanismus a okultismus. Příkladem jsou Necrophobic, Goatwhore, Behemoth, Belphegor, Zyklon a Dissection. Blackened death metal je spíš black metal než death metal, i když podle názvu by to mělo být opačně; obsahuje mnohé black-metalové prvky.








Death thrash

Obrázek
Death thrash (též „Death/thrash“ nebo „death-thrash“) je druh thrash metalu s prvky death metalu, mezi které patří rychlé bubnovaní, kytary, tematika smrti a občas také vokály v death-metalovém stylu. V prvním období byl tento styl přechodem od thrash metalu k death metalu, který začal v roce 1986. Mezi ukázková alba stylu patří: „Reign in Blood“ od Slayer, „Beneath the Remains“ od Sepultury, „Pleasure to Kill“ od Kreator a „Darkness Descends“ od Dark Angel. Mezi další kapely patří Pestilence, Epidemic a Cancer.









Zdroj: wikipedie, MySpace
Metal in heart ! In soul ! In mind !!!

Hněv pomine, nenávist v srdci zůstane.
Člověk musí často líbat ruce, které by nejraději uťal. (Dánská přísloví)
Uživatelský avatar
Wulfrik
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 35
Bydliště: Rokycany (Kamenný Újezd)
Příspěvky: 1121
Blog: Zobrazit blog (1)
Registrován: 9. leden 2009, 20:20

Re: Death metal

Příspěvekod SUK » 19. červenec 2009, 12:03

Jasny no, ja mam hlavne divnej pocit z Tech a Prog deathu... ono progresivni, dava tak trosku najevo, ze techdeath by se dal taky nazvat jako progresiv a naopak. A osobne skatulku "progressive" nemam vubec, ale vubec rad, protoze toho o hrany hudbe rekne asi to samy, co "alternative".
Pak tu teda, kdyz uz jsme u skatulkovani chybi "typical melodeath"(napr. Amon Amarth) a "in-flames-like melodeath"(in flames, soilwork a podobne) ;)
Pokud se najde cas a chut, zkusim neco stvorit at tu nikdo nerika "a co's udelal/dokazal ty ze kritizujes?" 8-)

btw stale se to zobrazuje jako nejnovejsi pridana kapela ;) asi to bude chtit zasah BigBosse :D
To by stacilo, ne?
Uživatelský avatar
SUK
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 33
Bydliště: Autobusy SA
Příspěvky: 3182
Registrován: 16. listopad 2008, 21:01
Aktivní v kapelách: Vomited brain , Větry Slečny Petry

Re: Death metal

Příspěvekod Wulfrik » 20. červenec 2009, 9:50

Tak info je konečně hotovo ;)
Metal in heart ! In soul ! In mind !!!

Hněv pomine, nenávist v srdci zůstane.
Člověk musí často líbat ruce, které by nejraději uťal. (Dánská přísloví)
Uživatelský avatar
Wulfrik
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 35
Bydliště: Rokycany (Kamenný Újezd)
Příspěvky: 1121
Blog: Zobrazit blog (1)
Registrován: 9. leden 2009, 20:20

Re: Death metal

Příspěvekod Ďáblův Žoldák 666 » 7. březen 2010, 11:13

Pěknej,přehlednej a ne moc rozsáhlej popis.Good work,hned sem se nechal inspirovat pár kapelkama,Thx :rocken:
"Je lepší být nenáviděn pro to, jaký jsi, než být milován pro to, co nejsi".
"Nenávidím lidské bytosti".
"Totální mír lze dosáhnout jen totální válkou".
Ten na kom jest zlo pácháno,vždy druhým zlem oplácí.
Uživatelský avatar
Ďáblův Žoldák 666
Arch Articulus
Arch Articulus
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34
Bydliště: Vlčí Doupě
Příspěvky: 311
Blog: Zobrazit blog (3)
Registrován: 26. únor 2010, 15:18

Re: Death metal

Příspěvekod UbohýPřízemníTrouba » 25. srpen 2010, 15:41

Blackened death metal...
Měl bych na to jiný názor :lol:
Povim to takhle - jsou tři základní "směsky" blacku a deathu. Death Black Metal (tam převažuje BM), Black Death Metal (převažuje DM) a právě onen Blackened Death Metal, který je death metalem, který je pouze kořeněn nemnoha prvky blacku :)
To all the girls I've loved before
And the boys I loved after

Umím tak skvěle a něžně lízat, že když si balím cígo, papírek má orgasmus.
Celebrating those happy moments when the penis is an internal organ.

Arthas to dobře myslel, ale špatně provedl...Jako národní socialismus. Jako socialismus s lidskou tváří... Nebo národní socialismus s lidskou tváří.
My penis grows
When thunder roars

Přesnost je vlastnost králů. Vyzeram snad ako Rytmus?
Uživatelský avatar
UbohýPřízemníTrouba
Deditus Articulus
Deditus Articulus
 
Pohlaví: Muž Muž
Příspěvky: 241
Registrován: 2. červenec 2010, 15:13

Re: Death metal

Příspěvekod Hooya » 25. srpen 2010, 16:17

A když kapela hraje z 50% black a z 50% death? To nazýváš jak? Něco mi říká, že se jen v tom moc šťouráš...
Good Job. Well Done.
Uživatelský avatar
Hooya
Metallum Moderátor
Metallum Moderátor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34
Příspěvky: 3231
Registrován: 22. březen 2008, 17:00
Aktivní v kapele: SABATON Revival

Re: Death metal

Příspěvekod Wulfrik » 25. srpen 2010, 17:15

Jestli se ti ten teoretický úvod nelíbí tak udělej lepší a hoď ho sem...
Metal in heart ! In soul ! In mind !!!

Hněv pomine, nenávist v srdci zůstane.
Člověk musí často líbat ruce, které by nejraději uťal. (Dánská přísloví)
Uživatelský avatar
Wulfrik
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 35
Bydliště: Rokycany (Kamenný Újezd)
Příspěvky: 1121
Blog: Zobrazit blog (1)
Registrován: 9. leden 2009, 20:20

Re: Death metal

Příspěvekod Lord Nazgul » 6. říjen 2010, 22:51

Já bych do toho tak nešŤoural, škatulky maj lidem pomáhat se orientovat, není to něco co musí paltit na sto procent:D Je to dobře a přehledně napsaný a myslím, že účel to krásně plní. Díky za tenhle topic
Uživatelský avatar
Lord Nazgul
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 36
Bydliště: Praha
Příspěvky: 1556
Registrován: 21. říjen 2008, 18:50

Re: Death metal

Příspěvekod Maara » 25. říjen 2011, 20:10

Ahoj, moderuju amatersky metalovej porad Hratky s certy (utery od 20h do 22h), kdyby si to chtel nekdo poslechnout, tak kliknete na http://radiobomba.zcu.cz/jak-poslouchat dneska zrovna jedem death, black, grind. Te pic
Maara
Novicius
Novicius
 
Pohlaví: Muž Muž
Příspěvky: 1
Registrován: 25. říjen 2011, 20:07

Re: Death metal

Příspěvekod Coccinella » 25. říjen 2011, 21:28

no to čo teraz zrovna počuť ako death neznie :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Coccinella
Arch Articulus
Arch Articulus
 
Pohlaví: Žena Žena
Věk: 31
Příspěvky: 468
Blog: Zobrazit blog (3)
Registrován: 3. říjen 2010, 21:55

Re: Death metal

Příspěvekod Ellrohir » 25. říjen 2011, 23:12

na T(h)rash rádiu taky moc toho thrashe nezaslechneš... :)
Pán ti dal oheň, meč a bagr!

On se pro vás nechal přibít na komín
On se za vás vláčel bahnem náleven
To on za vás jedl blafy U Koně
Mezi pražci měnil vodu v kolomaz
Cihly nikdy nepřestaly pět o jeho slávě


Musíme udělat masivní propagandu!

Zaplatil jsi podýmné?
Uživatelský avatar
Ellrohir
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 35
Bydliště: Praha
Příspěvky: 2725
Blog: Zobrazit blog (1)
Registrován: 2. březen 2011, 23:56
Aktivní v kapelách: Ennorath , Ashes To Wind, Rhûngil

Re: Death metal

Příspěvekod LinDan » 13. březen 2014, 18:58

Slyšel jste tu někdo švédskou kapelu Desultor? Jde o vcelku originální progressive/technical death metal, který ale neobsahuje žádné growly... Většina vokálů je čistých, sem-tam nějaký scream... Zní to překvapivě dobře. ;) Dávám to sem především jako zajímavost. :)

LinDan
Erastes Metallum
Erastes Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 30
Bydliště: Šumperk
Příspěvky: 559
Registrován: 4. červen 2009, 19:44

Re: Death metal

Příspěvekod o.p.a.t » 14. březen 2014, 17:23

To nezní vůbec špatně.
Uživatelský avatar
o.p.a.t
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 30
Bydliště: Rokycany / Praha
Příspěvky: 2879
Blog: Zobrazit blog (6)
Registrován: 13. červenec 2008, 10:33
Aktivní v kapelách: Mallephyr, Stíny Plamenů, War for War (live)

Death metal

Příspěvekod bobo12b » 15. březen 2014, 15:55

uvítal by som radšej growl, ale neznie to vôbec zle, práve naopak, zaujímavo
Obrázek
Uživatelský avatar
bobo12b
Erastes Metallum
Erastes Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34
Příspěvky: 931
Registrován: 17. leden 2013, 11:54

Re: Death metal

Příspěvekod Kain » 24. březen 2014, 11:26

bohužel tady nemá vlastní profil kapela Massacre, tak aspoň takhle: neslyšeli jste už někdo novou desku Back From Beyond? Už se válí po netu... Zatím mám za sebou tři poslechy a spokojenost roste s každým dalším. Ani není poznat, že tam chybí Kam Lee, Ed Webb je vynikající řvoun. Kdo poslouchá klasický death jako vystřižený z devadesátkové Floridy, bude spokojen. Jasně, na někoho to může působit dost monotónně, ale mně tyhle oldschoolovky nevadí. U Massacre mám debutovou desku From Beyond hrozně rád (už proto, že díky personálnímu propojení s kapelou Chucka Schuldinera šlo o v podstatě brutálnější variaci na Death konce 80.let), takže jsem byl zvědavý, jak se chlapi popasují s comebackem. A dobré je to. Debut je sice kvalitativně výš, ale ani se nedalo čekat, že by jej překonali. Jen škoda, že tahle deska nevyšla už v první polovině 90. let, zapadla by tam jak dělaná a možná by dnes Massacre byli daleko známější a respektovanější formací.
„Můj strýc se nikdy neoženil. Když se ho někdo zeptal na ženské, tak vždycky řekl: Žádná ženská ti to neudělá jako losos. Nevím, ale podle mě kecal.“ © finská sauna, léto 2011

„Osobně si myslím, že současné kapely hrají tisíckrát líp než Iron Maiden.“ © Honza Toužimský, červen 2009

Iron Maiden live: 2003 (Zlín), 2007 (Ostrava), 2008 (Praha), 2010 (Budapešť), 2011 (Mnichov), 2013 (Berlín), 2014 (Brno), 2018 (Praha)
Uživatelský avatar
Kain
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 40
Bydliště: South Of Heaven
Příspěvky: 1472
Registrován: 14. červen 2009, 16:42


Zpět na Death Metal

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron