No tak ja a caje, to by bylo na dlouho
ale vzhledem k tomu ze jsem v praci a mam cas, tak vam to tu vysypu
Moje cajova zavislost zacina uz tak ve trech letech, kdy mi babicka varila Jemcu s citronem a kostkou cukru
. Na to jsem vydrzel dlouho, ale dkyz prisla puberta, objevil sem diky vodnim dymkam cajovny
. No a tam jsem zacinal na cernych, hlavne Assamech, potom jsem ale presel na polofermentovane, Darjeeling a Oolong. No a nakonec jsem presel na japonske zelene caje, ktere se staly moji laskou a uz ji zustaly a asi i zustanou
Moje oblibene caje:Genmaicha - jednoznacny favorit, jak uz psal Shinigami, je to japonsky zeleny caj vetsinou sice neprilis kvalitni sorty, ale vzhledem k tomu, ze se do nej pridava prazena ryze, dostava dokonaly nadech a chut.
Matcha - japonsky praskovy caj, ktery neni moc obvykly a moc se u nas nepije (zvlaste kvuli cene a kvuli tomu, ze praskovy caj podleho rycheji zkaze). Jde o dosti drahou sortu, ktera se specialne pripravuje. Vysledek je caj jasne zelene, brcalove barvy, ktery sice nevypada moc vabne, ale vzhledem k tomu, ze se prasek ve vode rozpusti, je to naprosto ojedinely a dokonaly cajovy zazitek - zadne vylouhovane listky, ani stopy caje. Hlavne v chlazenem napoji, ktereho jmeno si nepamatuju, spolecne s marockou matou Nana, je nezamenitelny a tento napoj poskytuje dokonale cajove osvezeni v letnich dnech.
Kukicha, Bancha, Sencha a hlavne Gyokuro - Kukicha je cas pripravovany hlavne z rapiku, ktere jsou odstranovany pri skliznich Senchy a Gyokuro. Neobsahuje skoro zadny kofein, ale je bohaty na ostatni stopove prvky caje - spise pro letni popijeni, jemny caj. Bancha je mene kvalitni sorta japonskeho zeleneho caje, tzv. hruby nebo obycejny caj. Je to asi nejcasteji konzumovany zeleny caj u nas. Sencha je kvalitnejsi sorta, podobna jako Bancha, ale jemnejsi a vytribenejsi. No a nakonec Gyokuro je nejkvalitnejsi sorta klasickeho japonskeho zeleneho caje. Jeho listky jsou rucne trideny a jsou ze spodni casti keru, takze vyrustaji skoro celou dobu ve stinu (odtud take jmeno caje). Vynikajici caj, ktery ale diky sve cene neni na "obycejne" denni piti.
Shincha - posledni caj, ktery si zaslouzi zvlastni kategorii je prave Shincha. Je to caj nove, jarni sklizne. Je kvalitne tesne pod caji Matcha a Gyokuro a jedna se o jemne listky sbirane hned na jare, v prvni vlne sklizne. Jemny caj vytribene chuti.
Krome techto odrud se z japonskych zelenych caju delaji casto i cajove smesy vice odrud, nektere jsou lepsi, nektere horsi, existuje jich cela rada, ale v ceske republice vetsinou bohuzel stradaji nedostatkem kvality.
Dale stoji za zminku zelene caje jako je Gunpowder, Yunnan a cinske "bile" caje.