Lux Mundi Tour 2011 [report by Mistress]

Praha - Futurum/6.9.2011

Reporty z koncertů, festivalů a jiných akcí

Moderátor: Redaktoři

Lux Mundi Tour 2011 [report by Mistress]

Příspěvekod Tal » 13. září 2011, 17:30

Obrázek




Koncertní sezóna 2011/2012 odstartovala 6. 9. 2011 v pražském klubu Futurum, a to akcí pořádanou Obscure Promotion Lux Mundi Europe 2011.




Máme štěstí, že koncert nebyl zrušen, ale pouze přesunut z původní Exit Chmelnice do klubu Futurum. Další změnou byl začátek koncertu: plánovaný start nejdříve na 19. hodinu se posunul o půl hodiny dříve. To, dle mého názoru, uškodilo první kapele z Francie – Fluxious. Lidí bylo v klubu stále ještě po málu a před pódiem se kupili pouze fotografové. I přes tuto okolnost si vystoupení kapela užívala, jako kdyby hrála před plným sálem. Zpěvačka v černozelených šatech překvapila svým hlasovým projevem, který dokázala užívat v různých polohách bez falešných tónin. Fluxious jsem osobně slyšela poprvé v životě a zaujala mě rozmanitost hudby. Rozhodně bych je nepovažovala za jednotný styl. Rozmanitost různých vlivů byla na první poslech znát.

Jako druzí se na scéně objevili Italové Dark End. Tuto bandu jsem měla možnost slyšet již v Brně v dubnu tohoto roku, když předskakovali řeckým velikánům Rotting Christ. Ani tentokrát nechyběly při vystoupení všemožné kulisy, jako například zkrvavené prostěradlo, svícen v podobě pentagramu nebo kadidlo. Frontman kapely – Luca - rozhodně ví, jak zaujmout. Show mě nijak nezklamala, ani nepřekvapila. Kapela předvedla, co se od ní očekávalo. Můžeme říct, že se drží svého standardu. Jako při minulém koncertě nechybělo symbolické sejmutí trnové koruny z hlavy a vykuřování kadidlem. Na otázku, jak mohou kombinovat pentagramy, obrácené kříže a křesťanství, mi bylo odpovězeno jednoduše: provokace. Veškeré show mi ovšem navozují pocit, že umělé a ničím výjimečné kytarové riffy s běžným growlem se právě chytře schovávají za vizuální efekty zpěváka.

Rozhodně překvapujícími byli Minkus. Hlavně co se týče netradiční frontmanky, která i přes své fyzické vzezření dokázala ze sebe dostat maximum, až zůstával rozum stát. Nejen že zvládla čisté vokály, ale i growl. Energie z ní sálala a vlévala se do fanoušků pod pódiem, kteří v tuto chvíli pomalu zaplnili celé Futurum. Muzikální projev téhle bandy byl nadupaný říznými kytarami a bicí nebyly pozadu. Hranice mezi metalem, metalcorem a hardcorem byly v tuhle chvíli téměř smazané. Rozhodně Minkus považuji za jedničku večera, když nepočítám headlinery, kteří předvedli též kvalitní show, ale víceméně se to od nich očekávalo.

Jak jsem již nakousla výše, na řadu se dostávají hlavní kapely line-upu. Jako první se představují Melechesh, se kterými jsme tento rok již měli čest při koncertu Nile. Už město, z něhož pocházejí, napovídá, co jsou zač – Jeruzalém. Aneb black metal s východoevropskými vlivy starých říší Sumerů a Mezopotámců. Celá show měla nádech orientálnosti a propracovaných partů kytar. Frontman Ashmedi neotálel a předvedl fasnouškům svůj um v podobě hry na kytaru paličkou od bicích. Repertoár se skládal hlavně z posledních alb, přičemž poslední, z roku 2010, The Epigenesis, mělo hlavní slovo. Za sebe mohu říct, že úterní koncert Melechesh se povedl víc než v lednu na Chmelnici.

Kapela, na kterou jsem se těšila a která mimo jiné poskytla i rozhovor pro Orbis Metallum, byla Keep Of Kalessin. Norové, jenž se vyznačují svým vlastním nezaměnitelným stylem epic extrem metalu, se s fanoušky nebabrali. Jakmile se na pódiu objevil bubeník následovaný Wizziacem – basákem a lamačem dívčích srdcí v jedné osobě, lidé pod stagí spustili nedočkavý řev. Ale to už se objevil i zbytek členů. Nekompromisní řežba začala bez varování a Thebon se s dravostí ujal mikrofonu. Pánové odehráli letos už více jak 250 koncertů a rozhodně jim to prospělo. KoK představili taktéž své poslední album – Reptilian, které je terčem diskuzí. Jeho hodnotitelé se dělí na dva tábory: jedněm se líbí, druhým vůbec ne. A nejen diskuze k poslednímu albu jsou stále otevřené, také účast kapely v populární soutěži Eurovision Song Contest je trnem v oku některých posluchačů Keep Of Kalessin. Nutno uznat, že kluci nás vyvedli z omylu. Pořád jsou schopní udělat nadupanou show a pořádný metal. Určitě bych se nebála, že by zpopularizovali podobně jako Cradle Of Filth. Jako by se tento večer kapely předháněly, která toho umí víc, i Keep Of Kalessin přispěli svou dávkou umění. Vyl (bubeník) předvedl své sólo na bicí, které zabralo několik minut. Potom se vrátil zbytek kapely opět na pódium a black-death-thrash pokračoval dál.

Hlavní hvězdou večera byli bezesporu Samael. I tahle kapela byla pro mne kupodivu premiérou. Na první pohled mě zaujal pan zpěvák v červené róbě s ulízanými blond vlasy a ďábelským výrazem (ještě výraznějším díky speciálním červeným světelným efektům) a bubeník/klávesista, který zvládal oba nástroje obsluhovat sám. Vzhledem k výběru kapel pro tour Lux Mundi mi Samael přišli poněkud ucouranější. Přesto měli největší fanouškovskou základnu. Na pozadí se míhaly, jako vizuální doprovod elektrometalu, vydařené videoprojekce, ať už samotné blikající logo kapely, nebo jiné obrazce. Elektrometal zní mým uším zajímavě, leč v podání Samael mi nepřišel ničím dechberoucí, jak bych u tak zkušené kapely očekávala.


Pro shrnutí nesmím opomenout dvě výtky, které jsem si uvědomila v podstatě hned na začátku akce. První se týká nazvučení. Zvuk sám o sobě nebyl špatný, ovšem volume směrem doleva by neuškodil. Dle mého názoru byla hlasitost neúměrná velikosti klubu, kde se koncert odehrával.

Druhou výtkou je velká produkce umělé mlhy, která znemožňovala v některých případech fotografování kapel (například klávesista Dark End a bubeníci většiny kapel byli přímo neviditelní) a postupem večera přispívala k nedýchatelnosti a smradu v sále. Zde platí: Méně je někdy více.

Přesto přese všechno bych ráda poděkovala Obscure Promotion za pohotovou organizaci koncertu, kdy museli řešit nejen přesunutí z místa na místo, ale také změnu line-upu, kvůli které například krachl koncert na Slovensku, jenž měl být den poté. Škoda jen, že účast byla poměrně nízká. Kdo ví, co bylo příčinou. Zda všední den nebo již druhá návštěva stejných kapel v jednom roce.





Videa:

Melechesh


Keep Of Kalessin



Fotografie:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2446784532363.144066.1334412652
Classy, Sassy, Fabulous Trademark©
Uživatelský avatar
Tal
Reportérka
Reportérka
 
Pohlaví: Žena Žena
Věk: 34
Bydliště: Praha Barrandov
Příspěvky: 1523
Registrován: 5. srpen 2008, 12:34

Re: Lux Mundi Tour 2011 [report by Mistress]

Příspěvekod Ježura » 13. září 2011, 22:32

Hm, tak se mi potvrdilo, že svojí neúčasti můžu akorát litovat. Hergotfix... Ale trochu si rejpnu a podotknu, že Mezopotámie a Sumer rozhodně neležely ve východní Evropě :mrgreen:
I would spread the cloths under your feet:
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams.
-- W. B. Yeats
Uživatelský avatar
Ježura
Metallum Moderátor
Metallum Moderátor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 33
Bydliště: Praha
Příspěvky: 4549
Registrován: 10. leden 2010, 23:41

Re: Lux Mundi Tour 2011 [report by Mistress]

Příspěvekod Tal » 14. září 2011, 8:27

oba národy ležely v oblasti jihovýchod od nás no..asi jsem spíš měla napsat asii..:D přiznávám, že jsem čerpala odjinud
Classy, Sassy, Fabulous Trademark©
Uživatelský avatar
Tal
Reportérka
Reportérka
 
Pohlaví: Žena Žena
Věk: 34
Bydliště: Praha Barrandov
Příspěvky: 1523
Registrován: 5. srpen 2008, 12:34


Zpět na Reporty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron