Devin Townsend

Moderátor: Hooya

Pravidla fóra
Chcete zde přidat novou kapelu? Čtěte zde.

Devin Townsend

Příspěvekod Slavnar » 8. květen 2011, 21:54

Obrázek


Devin Garrett Townsend (též znám jako Hevy Devy nebo Devy; narozen 5. května 1972 Vancouver, Kanada) je kanadský hudebník a producent žijící v Britské Kolumbii. Jeho hlavními nástroji jsou kytara a vokály. Jeho hudba spadá do mnoha žánrů, nejobecněji se popisuje jako tzv. progressive metal s prvky industrial hudby a dalších.
Obrázek Obrázek


Před lety mu byla diagnostikována bipolární afektivní porucha, tou však dnes již netrpí. Jeho psychický a fyzický stav se rapidně zlepšil zejména po vysazení marihuany a alkoholu.
Vystupuje se svým projektem a, do nedávna, se svou skupinou , která se ovšem roku 2007 rozpadla po dvanácti letech aktivní tvorby v neměnné sestavě. Vedle vystupoval mnoho let s projektem , pod jehož hlavičkou nahrál většinu svých sólových alb.
V současné době probíhají dokončovací práce na desce [album]Deconstruction[/album], plánovaném třetím albu projektu . Čtvrté album Ghost je již hotové, obě alba budou vydána současně.


dalsi clanek:

Devin Townsend je dnes už v metalovém světě velká osobnost. Ti, kteří se pohybují v těchle kruzích o něm určitě mnohé slyšeli. Tenhle kanadský umělec, který si absolutně z ničeho nic nedělá, má za sebou už poměrně delší kariéru plnou úspěchů a ta si rozhodně zaslouží menší rozborek.

Začatky jeho hudebního života začínají někde u kapely , jamování s Jasonem Newstedem (, , ) a WILDHEARTS. Právě poslední jmenovaná má pro něj zásadnější význam, jelikož právě tam si ho všimla osoba kytarového velkosvěta – Steve Vai. Ten Devinovi umožnil nazpívat jeho album Sex And Religion, čehož Townsend samozřejmě využil. Jako devatenáctiletý se ukázal v tom nejlepším světle a dokázal, že jeho vokál si zaslouží pozornost. Turné se Stevem mu velmi pomohlo. Získal mnoho zkušeností, které mu dopomohly vytvořit si vlastní band – .

Debut této naprosto neuchytitelné, šílené, kontroverzní kapely vychází v roce 1995. Nese název Heavy As A Really Heavy Thing a je to opravdu šílená nahrávka. Směsice Deathu, Thrashe a Industrialu dává zabrat i opravdovým fajnšmekrům daných žanrů. Tohle album bylo nahráno v sestavě Devin Townsend – zpěv, kytara, programing, Adrian White – bicí a Jed Simon – kytara. Druhé pro kapelu snad nejzásadnější album City bylo nahráno už v sestavě, která je všem fanouškům dobře známá, protože přetrvala až do dneška. To jsou: Gene Hoglan – bicí, Byron Stroud – baskytara, Jed Simon – kytara a samozřajmě Devin. Po těchhle dvou albech odjela kapela evropské turné společně s ENTOBED, CROWBAR a OBITUARY. Poté americké se STUCK MOJO a TESTAMENT, jež vyvrcholilo natočením prvního živáku No Sleep Till Bedtime.

Po tomto hudebním vyžití byla kapela velmi vyčerpaná a tak si dali hoši přestávku a na čas pozastavili chod kapely. Devin však má přes to všechno plnou hlavu nápadů a tak v roce 1997 vytváří projekt OCEAN MACHINE. Album Biomech tohoto projektu mu pomohli zrealizovat Marty Chapman a John Harder. Toto album přináší jiný pohled do duše Devina obsahuje mnoho nápadů opírajících se o progresivní rock 70.let spojených s tvrdou úderností. To vytvořilo neuvěřitelně vyspělou nahrávku předurčující Devinovo rozpětí. V roce 1997 Devin také zakládá svůj vlastní label Hevy Devy Rec. Devin také začíná produkovat alba, čímž se ukázal na jednom z prvních děl – Zimmer’s Hole, jež byl projektem Jeda Simona a Byrona Strouda.

Po ukončení práce na Biomech se Townsend na svoji první sólovku nazvanou Infinity. Zde ukazuje svou ještě větší rozmanitost, prakticky dokazuje, že jeho nápady neznají mezí. Infinity hudebně koketuje jak s rockem, či metalem, tak s jazzem a filmovou hudbou. Devin sám nahrál všechny nástroje, zkomponoval písně, vytvořil produkci, dělal zvukaře a vytvořili si také svůj obal. Toto abum mělo pro Devina zásadní výzam pro jeho kariéru, jelikož mu poskytlo mnoho zkušeností a myšlenkového vyzrání. Townsend však tak makal, vytvořil za tak krátký čas tolik děl, tolik pracoval, že jeho psychika to nevydržela a musel navštívit psychiatrickou léčebnu, kde mu diagnostikovali maniodepresivní psychózu. Devin se však za krátkou dobu vrací a natáčí další sólovku Physicist. Tato nahrávka je už podstatně tvrdší, než její předchůdce, také jsou na ní slyšet vlivy ze Strapping Young Lad. Návrat do původní identity Devinových sólovek přináší Terria, má mnoho společného s Ocean Machine, avšak tématika vody a oceánu nahradila země. Poslední Townsendovou sólovkou, která vyplňuje pauzu Strapping Young Lad je Accelerate Evolution.

Nahrávání všech jeho alb Devin Townsend vyspěl do pozice hodně uznávaného a hodně vyhledávaného producenta. Kapely jako Lamb Of God, Soilwork, The Almighty Punchdrunk, Just Cause, Stuck Mojo mu vděčí za zvukařskou a producentskou práci.

V roce 2003 se fanoušci dočkali opět jeho brutálnější tváře – Strapping Young Lad. Kapela vydává stejnojmenné album. V pořadí třetí studiovka posouvá SYL opět dál a dál. Devinova smečka vyráží na americké turné s Nile, Meshuggah a Superjoint Ritual. Jejich skělé živé vystupování je zachyceno na DVD z rodného Vancouveru „For Those About To Rock“. Následující deska Alien je doposud Devinovou nejbrutálnější, nejbizardnější a nejtvrdší nahrávkou. Sám Townsend popisuje toto album jako obraz temné stránky jeho duše. Veškerou agresivitu ve své mysli se snažil přenést na tuto desku. Naopak píseň „Love?“ s velmi melodickým zpěvným refrénem, zůstane možná jejich největším hitem. Doposud posledním počinem Strapping Young Lad – The New Black – (který vychází v roce 2006) je neuvěřitelně vyspělá epická nahrávka, která jaksi mapuje celou doposavadní éru Strapping Young Lad. A Devin se vrhá na další sólovku s názvem Synchestra. Prý po takovém množství nelidského nářezu potřeboval složit něco příjemného melodického harmonického lahodícího lidskému uchu. Na otázku, kde bere tolik nápadů odpovídá: „Už si udělám prázdniny.“ Tak uvidíme jak dlouho mu tenhle status vydrží.

Devin Townsend je, jak jste poznali, dnes obrovská hudební osobnost. Natočil neuveřitelné množství kvalitní muziky a stále předkládá nepopsatelně originální nápady. Není snad jiného vysvětlení, než že je tenhle člověk hudebním géniem.

Diskografie

1997 Ocean Machine: Biomech
1998 Infinity
2000 Physicist
2001 Terria
2003 Accelerated Evolution
2004 Devlab
2006 Synchestra
2006 The Hummer
2007 Ziltoid the Omniscient
2009 Ki
2009 Addicted
2011 Deconstruction
2011 Ghost
TBA Z2







Obrázek
Naposledy upravil Slavnar dne 8. květen 2011, 22:28, celkově upraveno 1
Obrázek
Uživatelský avatar
Slavnar
Articulus
Articulus
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 41
Bydliště: Brno
Příspěvky: 66
Registrován: 8. květen 2011, 17:29

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Hooya » 8. květen 2011, 22:21

Dlouho jsem chtěl založit topic o této figurce, ale vždy jsem ho smazal. Je pro mě totiž dost těžké o něm něco smysluplného napsat, takže to tady udělám v takových bodech:

- Dev je šílenec a jeho tvorba je šílená.
- "Terria" je jedna z nelepších desek, co jsem slyšel.
- "Accelerated Evolution" je taky vynikající deska.
- "Synchestra" už ale docela nudí.
- Zitloid je úlet, kterému jsem absolutně nepřišel na chuť.
- "Ki" je další úlet a podle mě krok do pekel.
- "Addicted" je šíleně zábavná diskoška!
- Na další počiny se moc těším, snad nepůjde směrem ke Ki.
- "Biomech" je pěkná deska, ale slyšel jsem ji až po Terrii, ze které jsem měl úplně hnědé trenky a nic dalšího už to nemohlo překonat.
- "Physicist" je super jízda a měla vyjít pod hlavičkou SYL.
- SYL jsou taky skvělí, "City" je monsterdílo.
- Už píšu fakt pi**, ale do DEVového topicu to tak nějak patří. :D
Good Job. Well Done.
Uživatelský avatar
Hooya
Metallum Moderátor
Metallum Moderátor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34
Příspěvky: 3231
Registrován: 22. březen 2008, 17:00
Aktivní v kapele: SABATON Revival

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Slavnar » 8. květen 2011, 22:25

ja ted posloucham Deconstruction a jsem unesen :D jinak s nazorem na Ziltoida nesouhlasim... ale nemuze se clovek zavdecit vsem...
Obrázek
Uživatelský avatar
Slavnar
Articulus
Articulus
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 41
Bydliště: Brno
Příspěvky: 66
Registrován: 8. květen 2011, 17:29

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Earthworm » 9. květen 2011, 0:07

Topic pro tuhle legendu asi nikdy nebude dost dobrý, ale neni to špatnej pokus :D
Je to jeden z mých nejoblíbenějších umělců, ale každá deska, kterou vytvořil, je úplně jiná, takže kdybych řekl, že od něj můžu úplně všechno, tak bych lhal. Ty jeho ambientní Devlab a Hummer ptákoviny jsem radši ani nezkoušel, Synchestře jsem kromě pecky Vampira nějak nepřišel na chuť a Physicist je místy super, ale místy taky docela nuda. Těžko říct, jakou desku bych dal na první místo, záleží na náladě - čehož vlastně Devy využívá v DTP. Nejvíc jsem poslouchal asi Addicted, což byla první deska, co jsem od něj slyšel. Neskutečně chytlavá a nabušená jízda. Ostatní alba už ale potřebovala víc času, třeba Ocean Machine. Absolutně geniální deska s největšími Devinovými hity, zakončena emocionálními zpověďmi The Death of Music a Things Beyond Things. Konkrétně TDoM se mi strašně dlouho nechtěla otevřít a k plnému ocenění jsem musel poznat a pochopit text a pak jsem viděl/slyšel tu krásu. Další Infinity je docela nepřístupná a místy hodně šílená, ale ve finále neskutečně vyvážená a dokonce i chytlavá...další masterpiece a bludišťák pro Devina. Abych řekl pravdu, moc nechápu ten hype okolo alba Terria. Je výjimečné a vynikající, to ano, ale kvalitou se mu většina tvorby dokáže vyrovnat a má i své slabé chvilky (stejně jako zbytek věcí od Devyho). Konkrétně mi moc nesedí song Tiny Tears...ale každé album jeden takový má :) Další je Accelerated Evolution, které už je o třídu níž než předchozí jmenovaná alba. Nepřišel jsem na chuť skladbám Storm a Random Analysis, jinak kvalitní album. ZtO je asi ten případ, který člověk buď nenávidí nebo miluje. Já se (nečekaně) řadím k druhému táboru (láska) a ačkoliv mě už ty příběhové pasáže a předmluvy lehce iritují, deska je to geniální. Poslední album, o kterém jsem sse nezmínil, je Ki. Narozdíl od Hooyi jsem si k němu našel cestu a v mém srdci si taky získalo místo. Trochu zkrátit skladby jako Gato a Heaven Send, možná úplně vypustit nicneříkající titulní song a bylo by ještě o třídu lepší. Suma sumárum, alba geniální (i přes drobné chybky) pro mě jsou: Ocean Machine, Infinity, Terria, Ziltoid the Omniscient a Addicted. Ve druhé skupině alb jen o trochu horších je Accelerated Evolution a Ki. Zbytek si mě zatím nezískal nebo mě ještě úplně minul (SYL).
Deconstruction už leaklo nebo co? Do vydání zbývají skoro dva měsíce... Každopádně jsem hodně zvědav a bojím se aby to na mě nebylo moc brutální, u Devina člověk nikdy neví :D A u Ghost se zase bojím aby Devin dokázal udržet pozornost a neudělal z toho do sebe splývající nudu...
Obrázek
Uživatelský avatar
Earthworm
Erastes Metallum
Erastes Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 29
Bydliště: Praha
Příspěvky: 861
Registrován: 9. červen 2008, 19:47

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Garion » 13. květen 2011, 16:59

I pro mě je Devin velmi významný muzikant a spolu s Quorthonem tvoří mou absolutní špičku. První deska, kde jsem k němu našel cestu, byl Ziltoid. Poslouchal jsem jí fakt půl roku na cestách do práce a z práce a objevoval nový a nový věci. Dodnes mě neomrzela a mám jí moc rád. Druhá nejoblíbenější je Synchestra, hlavně její první půlka do Vampirie včetně. Nemá chybu. A na třetí příčku bych asi zařadil Ocean Machine, byť songy Traveller a Slow Me Down ze Zrychlený Evoluce považuju za vynikající metalový štyky. Ne náhodou vedou u mě na lastku jako nejposlouchanější skladby. Nemám úplně všechny desky, ale třeba opěvovaná Terria mě nijak nenadchla, stejně tak věci z DTP. Poslechnu usi je rád, ale neujíždím na nich jako třeba na Ziltoidovi.

O to víc mě strašně mrzí, že jsem prošvihnul březnovej koncert v Praze, protože jsem o něm nevěděl. Smůla. Mohlo to přebít zážitek z loňskýho BA. Ale na ten asi už nikdy nezapomenu. Ten set byl dokonalej spolu s tím slejvákem, kterej přišel s prvním slovem. Devin forever!
Aktuální Garionův playlist na LAST.FM
Uživatelský avatar
Garion
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 52
Bydliště: Plzeň
Příspěvky: 2949
Blog: Zobrazit blog (1)
Registrován: 22. srpen 2010, 9:11
Aktivní v kapelách: Semtex j.h., Čekišó, M.H.S.

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Earthworm » 26. květen 2011, 22:37

Teď jsem poprvé doposlouchal Deconstruction....a jsem z toho úplně v p*deli :D Vůbec nevim co si o tom mám myslet :D Takovej bordel v hlavě jsem kvůli poslouchání hudby ještě neměl :D :D :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Earthworm
Erastes Metallum
Erastes Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 29
Bydliště: Praha
Příspěvky: 861
Registrován: 9. červen 2008, 19:47

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Melville » 26. květen 2011, 22:44

Piráte jeden nečistá! Styď se!! :-D :-D

(zatím jsem slyšel Juular a Planet of the Apes a těsím se na tu dekonstrukci...)
Страх - это иллюзия...
- Тëмный Протосский Тамплиер

These violent delights have violent ends...
Uživatelský avatar
Melville
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 33
Bydliště: Shadowfell Swamp
Příspěvky: 1763
Blog: Zobrazit blog (8)
Registrován: 19. únor 2008, 16:44

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Ježura » 26. květen 2011, 23:01

Koukám, že Ghost už taky leaknul. Jestli to teda není fake, nestahoval jsem to...
I would spread the cloths under your feet:
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams.
-- W. B. Yeats
Uživatelský avatar
Ježura
Metallum Moderátor
Metallum Moderátor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 33
Bydliště: Praha
Příspěvky: 4549
Registrován: 10. leden 2010, 23:41

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Pan lesa » 27. květen 2011, 10:09

pro me jsou Addicted a Biomech naprosto bezchybna alba .. zbytek tvorby je az na par spickovych a taky bezchybnych songu (Christeen, Love?, Storm, Depth Charge, Traveller, Hyperdrive) pro me zbytecnost a proste nebavi

a treba ted to nove Deconstruction je silena nuda, ale fakt moc :)
Uživatelský avatar
Pan lesa
Arch Articulus
Arch Articulus
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 37
Bydliště: Brno
Příspěvky: 360
Registrován: 14. prosinec 2008, 11:21
Aktivní v kapele: Hope For Faith

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Kezir » 27. květen 2011, 10:27

Tož večer sem si poslech Deconstruction a musím říct že je to dobrá deska, docela mě chytla....teď mi hraje Ghost a to je opravdu nuda....možná ani ne nuda, jako spíše relaxační hudba, která fakt uspává, s občasným závanem japonské hudby a country, občas je tam něco popovějšího, tam se mihne něco elektronického a najednou je tam něco jako ambient...atd atd....prostě je to neskutečný miš maš.....nic pro mě.....
Uživatelský avatar
Kezir
Redaktor
Redaktor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 35
Bydliště: Osek n. Beč.
Příspěvky: 2994
Registrován: 5. prosinec 2010, 15:50

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Earthworm » 27. květen 2011, 17:30

Pán lesa -- Addicted a Biomech jsou taky nejpřístupnější a nejchytlavější, ostatní kousky prostě potřebují čas a trpělivost, třeba taková Infinity se mi zpočátku až hnusila, dokud jsem neposlechnul víckrát a neobjevil skrytou genialitu :)

Mel - Kdo na tomhle fóru nemá nic společného s černou vlajkou s lebkou, páskou přes oko a papouškem na rameni, tak ať hodí kamenem :D

Ježura - Proč mi to děláš, teď si budu muset zničit dobrej pocit z toho, že jsem vydržel aspoň napůl :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Earthworm
Erastes Metallum
Erastes Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 29
Bydliště: Praha
Příspěvky: 861
Registrován: 9. červen 2008, 19:47

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Hooya » 27. květen 2011, 19:07

Tady je vidět, jak je vnímání hudby subjektivní. Nikdy bych neřekl, že někdo nepobere Terriu a inu, i takoví se tu najdou. :) Já měl z prvního poslechu tohoto skvostu hnědé trenky a čelist až na podlaze. Byl to pro mě sedmý div světa, na druhou stranu - Biomech už mě nemělo šanci ohromit, i když je to jedna z těch lepších Devinovin.

2 novinky jsem ještě neslyšel...., a když nad tím tak přemýšlím, tak jsem vlastně neslyšel ani Infinity. :)
Good Job. Well Done.
Uživatelský avatar
Hooya
Metallum Moderátor
Metallum Moderátor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34
Příspěvky: 3231
Registrován: 22. březen 2008, 17:00
Aktivní v kapele: SABATON Revival

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Slavnar » 27. květen 2011, 19:09

kde leaknul ghost:????!!!! me oblibene stranky mlci!!!

// Edit:

hm nemlci :D tak nic :D "kupuju"
Obrázek
Uživatelský avatar
Slavnar
Articulus
Articulus
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 41
Bydliště: Brno
Příspěvky: 66
Registrován: 8. květen 2011, 17:29

Re: Devin Townsend

Příspěvekod adrian » 27. květen 2011, 19:10

Tak ja si zase myslim, ze nove album Ghost je perfektni :palec:
Uživatelský avatar
adrian
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 43
Bydliště: 22 Acacia Avenue
Příspěvky: 1312
Registrován: 11. únor 2009, 21:28

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Earthworm » 28. květen 2011, 20:18

Jak tak koukám na ty příspěvky, asi tu máme nejrozporuplnějšího umělce všech dob :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Earthworm
Erastes Metallum
Erastes Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 29
Bydliště: Praha
Příspěvky: 861
Registrován: 9. červen 2008, 19:47

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Melville » 28. květen 2011, 20:19

Ano, Devina lze totiž jenom milovat nebo nenávidět. Já osobně ho zbožňuju. :-D
Страх - это иллюзия...
- Тëмный Протосский Тамплиер

These violent delights have violent ends...
Uživatelský avatar
Melville
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 33
Bydliště: Shadowfell Swamp
Příspěvky: 1763
Blog: Zobrazit blog (8)
Registrován: 19. únor 2008, 16:44

Re: Devin Townsend

Příspěvekod adrian » 28. květen 2011, 20:50

Tak ja ho sice nemiluji, ale zaslouzi se fakt uznani. Dneska jsem poslouchal Deconstruction a absolutne odlisne album od Ghost, luxusni vyplach! :palec: Ten chlap snad nikdy nespi ...
Uživatelský avatar
adrian
Dominus Metallum
Dominus Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 43
Bydliště: 22 Acacia Avenue
Příspěvky: 1312
Registrován: 11. únor 2009, 21:28

Re: Devin Townsend

Příspěvekod dronda » 28. květen 2011, 21:07

Od Devina znám pouze dvě desky, Ki a Addicted,jedna se mi hodně líbí a druhá mě nudí, teď si přesně nevzpomínám která je které, ale nikdy jsem necítil takový rozpor.
Knihy jsou vědění. Ve vědění je síla. Síla je energie. Energie je hmota. A hmota zakřivuje prostor. Takový balík knih, to je taková menší černá díra. Kdo se do ní ponoří, je ztracen navěky.
Uživatelský avatar
dronda
Administrátor
Administrátor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 33
Bydliště: Plzeň
Příspěvky: 2298
Blog: Zobrazit blog (2)
Registrován: 2. únor 2010, 14:25
Aktivní v kapelách: Attax, Echo Theory, Armillaria

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Earthworm » 28. květen 2011, 22:24

Melville píše:Ano, Devina lze totiž jenom milovat nebo nenávidět. Já osobně ho zbožňuju. :-D

Příspěvek nade mnou tvrdí něco jiného :D Každopádně se přidávám k fanatikům :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Earthworm
Erastes Metallum
Erastes Metallum
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 29
Bydliště: Praha
Příspěvky: 861
Registrován: 9. červen 2008, 19:47

Re: Devin Townsend

Příspěvekod Hooya » 29. květen 2011, 12:38

Já se přidávám k fandům, kteří ale rozhodně umí mít v jeho výtvorům nemalé výhrady. :) Každopádně je to luxusní postavička s opravdovým talentem a umem. :)

dronda: Tak to tě rozhodně nudilo "Ki". :) Vyzkoušej album "Terria"... :)
Good Job. Well Done.
Uživatelský avatar
Hooya
Metallum Moderátor
Metallum Moderátor
 
Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34
Příspěvky: 3231
Registrován: 22. březen 2008, 17:00
Aktivní v kapele: SABATON Revival

Další

Zpět na Progressive Metal

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron