Co se týče ukázy těch Anaal Nathrakh, tak tohle je teda průser jako kráva. Ta skladba od Death vypadá přesně tak, jak má vypadat. Taky když si poslechnete tyhle věci, tak rozdíl poznáte hned na tom, jak hudbu začnete vnímat třeba po pěti minutách. Z počátku si člověk řekne, že to má koule, posadí vás to na zadek, ale za pět deset minut vstanete a otočíte volume doleva, protože taková hudba je sotva poslouchatelná nahlas, prostě unavuje, to je normální psychoakustický vliv na každého, jedno, zda je otrlý metalista či poper. Tohle se u starších nahrávek nestává.
Třeba u Vader EP The art of war (2005) je zvuk jak od šicího stroje, sterilní technický zvuk bez života.
Přidávám ukázku Tollech: Z kotle popíjej (album Skryti v mlze). Projel jsem to skrze iZotope RX declipper a výsledek je na obrázku níže. Zvuk se hodně zlepšil, bohužel artefakty, které jsou na orig. CD, se tím úplně neodstranily. Na slušných sluchátká nebo bedná je to slyšet. Řešil jsem to na webu kapely, tak se tam můžete mrknout.
http://www.trollech.com/index.php?action=10ZDE JE SNÍMEK OBRZOVKY:
http://img7.imgup.eu/Trolech-Z-kotle-popijej--iZotope-RX-declipped.png// Edit:Všiml jsem si, že hodně lidí si tady plete pojmy.
Tak zaprvé, komprese dat v podobě Ogg Vorbis, MP3, WMA, Speech apod. je něco úplně jiného než komprese zvukové křivky!!! Ztrátové formáty neklipují ani nesnižují dynamický rozsah.
Za druhé, vůbec nezáleží na kvalitě reprodukční soustavy. Pokud nahrávka klipuje, je to špatně, tím dochází ke zkreslení a toto kreslení nelze nijak vrátit zpět. Řada nahrávek neklipuje, ale přesto je přehuštěná. Ty klipující se dají někdy dokonce některými specifickými programy jakžtakž zrekonstruovat, ty přehuštěné ale ne.
Za třetí. U nahrávek, které jsou takto vytaženy do maxima a použije se na ně třeba MP3 komprese, se křivka díky této kompresi dostane až nad horní hranici, což pak bývá u většiny programů k přehrávání problém, protože ty to osekají. Třeba Foobar2000 má volbu, kde lze toto ořezání potlačit tím, že se u takových skladeb o něco sníži při přehrávání hlasitost. Ale pokud to nenastavíte, tak to tak nefunguje. Podmínkou ovšem je, že máte u těchto souborů definovány-spočítány replay gain hodnoty.